Mölke
In en om Ootmarsum

In en om Ootmarsum

In en om Ootmarsum

Ootmarsum is een leuke stad in Twente, Overijssel. Rond 770 werden de eerste kerkjes gebouwd en rond het jaar 1000 was Ootmarsum een van de grootste parochies in Twente. Dit nostalgische stadscentrum laat oude tijden herleven. Het wordt ook siepelstad genoemd. Siepel is een Twentse benaming voor een ui. Drie keer per jaar, tijdens de bouwvakvakanties, is er een Siepelmarkt. Deze markt trekt bezoekers uit de wijde omgeving. Winkelen is ook erg leuk om te doen in Ootmarsum. Er is een breed aanbod van winkels.

 
Openlucht museum Ootmarsum
 

Educatorium

Een bezoek aan het schoolmuseum is een echt Feest der Herkenning. De schooltijd van vroeger komt weer tot leven. Er zijn klassen te zien uit de jaren twintig en zestig. Ook is er een handwerkklas nagemaakt. Alles in dit museum roept herinneringen op aan de school van vroeger en nu. In het lokaal uit de 19e eeuw kun je met een groep nog steeds terecht voor een echte ouderwetse les met strenge leraar. Een erg leuk uitstapje voor opa’s en oma’s met kleinkinderen. Ze kunnen de kleinkinderen dan echt laten zien hoe het toen op school was. Voor mensen die minder goed ter been zijn is er lift aanwezig zodat ook zij het hele museum kunnen bezoeken.

 
 
Vlöggeln Ootmarsum
 

Wonderryck Twente

Ga op avontuur bij Wonderryck Twente en sta oog in oog met de bijzondere dieren uit de collectie. Verwonder je over al het moois wat de natuur te bieden heeft. Elke zaal heeft een verhaal bij Wonderryck. Tussen nu en een eeuw geleden is de natuur veel veranderd. Ontdek Twente door de ogen van een kikker, das, vlinder, torenvalk en een haas. Van hoog uit de lucht, tussen de grassprietjes door of aan de rand van het water, beleef het landschap zoals een mens dat nooit kan beleven.

 
 
Cosmos Sterrenwacht

Openluchtmuseum

Dit unieke openluchtmuseum is te vinden aan de rand van het historische stadje Ootmarsum. Het museum laat het leven op het platteland van honderd jaar geleden in Twente zien. Er staan compleet ingerichte, typische Saksische boerderijtjes met bijgebouwen die de boer vroeger nodig had om te overleven. Het verhaal van de ‘Heeren’ wordt verteld door het museum. De commandeur, de Hofmeier en de Drost waren de bestuurders van vroeger. Er is een expositie over de Hofmeier van Beverforde en over de Bisschoppelijke Hof Ootmarsum.

Openluchtmuseum Ootmarsum is rolstoel toegankelijk. Er zijn enkele rolstoelen beschikbaar voor bezoekers die slecht ter been zijn.

 
 
Schoolmuseum
 

Tradities in Ootmarsum

Koale Kermis

Traditiegetrouw vindt jaarlijks de laatste kermis in regio plaats in Ootmarsum. Dit is meestal in november. Aangezien de buitentemperatuur tijdens de kermis vaak vrij laag is wordt deze kermis de Koale Kermis genoemd. Dit is Twents voor ‘koude kermis’.

Vlöggeln

Pasen wordt in Ootmarsum op een bijzondere manier gevierd door de Rooms-Katholieken. Op eerste paasdag (zondag) maken de poaskearls (de paascommissie) een rondgang om de kerk en zingen daarbij paasliederen. De inwoners van Ootmarsum vormen een lange rij en gaan hand-in-hand door het stadje. Dit is het zogenaamde Vlöggeln.

 
 
Wonderryck Twente
 

Cosmos Sterrenwacht

De Cosmos sterrenwacht ligt op één van de mooiste plekjes ini Twente. Lattrop ligt vlak bij Ootmarsum. De sterrenwacht beschikt over een grote filmzaal, een prachtig planetarium, verschillende expositieruimtes en de grootste telescoop van Nederland. Het riviertje de Dinkel stroomt naast de sterrenwacht en maakt dit idyllische plaatje compleet. Cosmos is één van de grootste sterrenwachten van Nederland. Een bezoek is dan ook voor zowel jong als oud een onvergetelijke ervaring. Als je de sterrenwacht wilt bezoeken ben je welkom tijdens de reguliere openingstijden.