Mölke
Wielrennen in Twente

Wielrennen in Twente

Wielrennen in Twente

Wielrennen in Twente werd populairder dan ooit door één van de grootste wielrenners die in Twente werd geboren: Hennie Kuiper. Hij won onder meer Olympisch Goud (1972), een WK (1975), twee Tourritten naar Alpe D’Huez (1977 en 1987), de Ronde van Vlaanderen (1981) en Parijs Roubaix (1983). Al deze successen zijn ontstaan omdat Hennie Kuiper in zíjn Twente voor het eerst op een fiets stapte en in deze prachtige, groene, soms licht glooiende streek in de bossen, op landweggetjes en over zandpaden leerde fietsen.

Bijzonder wielrennen in Twente

Wielrennen in Twente spreekt daarom tot de verbeelding. Is wielrennen in Twente¬†dan zo bijzonder en zo mooi? En leent de streek zich er echt zo goed voor? Het antwoord hierop is ‚ÄėJa!‚Äô. Met een uitroepteken!

In Twente zijn namelijk prachtige uitgestrekte natuurgebieden te vinden, waar het heerlijk rustig wielrennen is. Er zijn veel vlakke, rustige en autoluwe wegen te vinden, maar je kunt er ook wielrennen op pittige wegen met beklimmingen, waarbij je stinkend je best moet doen je tempo te behouden en om de tegenwind partij te kunnen bieden. Ook zijn prachtige parcours, routes en themaroutes te vinden. Tijdens deze routes kun je onderweg lekker doorfietsen, maar kun je ook gewoon van alle pracht en praal van het Twentse landschap genieten en de Twentse gastvrijheid ervaren!

Wielrennen in Twente kijken

Naast zelf wielrennen, kun je in Twente ook genieten van het kíjken naar wielrennen. Er worden namelijk diverse wielerevenementen in Twente georganiseerd. De Ronde van Overijssel doet Twente grotendeels aan, de Ronde van Twente is een prachtig evenement op zich en het NK Wielrennen in Ootmarsum is ook een uniek evenement. Ook worden er diverse Profrondes in verschillende gastvrije en gezellige steden georganiseerd, waarbij niet alleen het wielrennen zelf, maar ook de gezelligheid eromheen veel bekijks trekken!

Kamperen of huren en wielrennen

Wil je het bijzondere Twentse landschap ook komen ontdekken tijdens het wielrennen en wil je ondertussen overnachten op een heerlijke camping of vakantiepark? Kom dan kamperen of een huisje huren bij Vakantiepark Mölke. Ons veelzijdige vakantiepark ligt in Zuna, is omgeven door prachtige landwegen waar het heerlijk wielrennen is en ligt direct aan het riviertje De Regge. Het meest bijzonder is echter dat ons vakantiepark aan de voet van De Sallandse Heuvelrug ligt, een prachtig Nationaal Park met heerlijke fietsroutes, waar je je hart op kunt halen tijdens het wielrennen.

Wielrennen in Twente

Door de natuur

Wielrennen in Twente

Wielrennen in Twente door de natuur is op vele verschillende manieren mogelijk. In Twente is namelijk ontzettend veel natuur te vinden en om elke hoek is wel weer iets nieuws te ontdekken. Wat alle natuurgebieden met elkaar gemeen hebben, is dat ze over het algemeen ontzettend goed te ontdekken zijn met wielrennen.

Geniet bijvoorbeeld van de prachtige wielermogelijkheden in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Beklim de Holterberg en geniet van het weidse uitzicht over de heidevelden en fiets door prachtige dichte bossen. Beklim ook de andere ‚Äėbergen‚Äô ¬†en stel¬†voor jezelf op die manier een uitdagende route samen.

Langs De Regge ‚Äď een rustig meanderend riviertje ‚Äď liggen ook diverse prachtige fietsroutes. Deze routes zijn ook uitermate geschikt voor wielrenners. De wind die over de rivier en omliggende weilanden waait, kan de tocht pittiger maken dan je¬†misschien zou denken.

Ook in de bossen bij Landgoed Singraven in Denekamp is het heerlijk wielrennen. Zeker wanneer je vanaf Oldenzaal aan komt fietsen, is het mogelijk om een pittige route samen te stellen. De 8 kilometer lange rechte weg van Oldenzaal naar Denekamp biedt namelijk veel uitdaging door de steile beklimmingen (bijvoorbeeld de Tankenberg) en haar plekken met veel tegenwind. Eenmaal aangekomen bij Landgoed Singraven, is het heerlijk fietsen in de bossen. Onderweg zijn het bekijken van het kasteel en een bezoekje brengen aan de bijzondere watermolen overigens echte aanraders!

Wielrennen in Twente

Wielrennen in Twente

Alle mogelijkheden

 • Wielrennen¬†op de hoge stuwwallen van de Hellendoornse Berg en de Holterberg
 • Fietsen¬†door de laagvlakte van het Wierdense Veld
 • Wielrennen langs de kastelen en landgoederen van Hof van Twente
 • Fietsen over de lage stuwwallen van Wierden en Hoge Hexel
 • Wielrennen door natuurgebied Het Lutterzand bij Losser
 • Fietsen door Nationaal Landschap Noord-Oost Twente rondom¬†Tubbergen
 • Wielrennen in Twente langs de prachtige Duitse Grensstreek
 • Fietsen door Natuurgebied Het Springendal en bijzonder Ootmarsum ontdekken
 • Wielrennen in het Eerder Achterhoek, Zandstuvebos en Engbertsdijksvenen

Tot slot is wielrennen in Twente natuurlijk heerlijk door tussen de verschillende interessante steden en charmante dorpjes te fietsen. Geniet van de Twentse Gastvrijheid en ontdek hoe welkom je bent bij de Twentenaren!

Wielrennen in Twente

1500 km aan fietsroutes

Wielrennen aan de hand van routes

In de natuurgebieden in Twente zijn verschillende prachtige routes uitgezet. Ze voeren door de meest bijzondere delen van de natuurgebieden en laten je ultiem genieten. Pak deze routes op waar je wilt en geniet van de meest bijzondere plekjes. Bovendien ligt in Twente een handig knooppuntennetwerk met ruim 1500 kilomter aan fietsroutes. Fietsroutekaarten zijn verkrijgbaar bij de Twentse VVV’s, maar ook bij de receptie en in de Winkel/Recreatiebalie op Vakantiepark Mölke zijn ze verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er ook vele verschillende losse routes beschikbaar, teveel om op te noemen eigenlijk. Twente is immer zo mooi en divers. Ze zijn op vele verschillende plekken verkrijgbaar; bij ons op het park, maar ook bij VVV’s, horeca-bedrijven en andere recreatiebedrijven. Op een bijzondere manier een route fietsen is tot slot ook mogelijk met GPS. Vakantiepark Mölke biedt hiervoor verschillende mogelijkheden en zeker in samenwerking met GPS-expert Waypoint in Notter zijn er bijzondere mogelijkheden op dit gebied!

Wielrennen in Twente

Met Thema

Wielrennen

Wielrennen in Twente is al bijzonder door de prachtige natuur en adembenemende routes, maar wielrennen rondom een thema maakt wielrennen in Twente nog specialer.

Boerenmagieroutes

Twente staat bijvoorbeeld bekend om haar sagen en legenden, mysterieuze spookverhalen over geestverschijningen, plaaggeesten en demonische honden. Rondom de dorpen De Lutte, Oldenzaal, Denekamp en Ootmarsum zijn bijvoorbeeld diverse¬†boerenmagieroutes¬†uitgezet en ook de Sagenlandroute ‚Äď die officieel voor de auto uit is gezet ‚Äď bevat vele prachtige stukken die ook uitdagend zijn om te wielrennen.

Smaakfietsroutes

Twente staat ook bekend om haar bourgondische en gastvrije karakter. Gek is het dus ook niet dat er vele smaakfietsroutes in Twente te vinden zijn. Ontdek tijdens deze prachtige routes onderweg de typisch Twentse gastvrijheid in cafeetjes en restaurants, maak kennis met diverse culinaire bedrijven, proef bijzondere streekproducten en voel je welkom in Twente!

Nog meer thema’s

 • Kastelen (rond de gemeente Hof van Twente zijn 7 bijzondere kastelen en landgoederen te vinden)
 • Boerenlandschap (ontdek het agrarische landschap van Twente)
 • Relaxen en Ontspannen (Twente is een groene en rustige streek waar het heerlijk ontspannen is. Veel kleine, boerenbedrijven spelen hierop in)
Wielrennen in Twente

Vele spannende

Wielrennen evenementen

Wielrennen in Twente betekent niet alleen zelf wielrennen, maar ook genieten van diverse wielren-evenementen. Geniet van de sfeer, prestaties, bekende wielrenners en natuurlijk de gezelligheid rondom de verschillende evenementen!

De Ronde van Overijssel is hierbij wellicht het bekendste evenement. Een parcours van ruim 200 km voert de wielrenners door heel Overijssel, waarvan een groot deel in het prachtige Twentse landschap gelegen is. De wielrenners fietsen door een prachtig heuvellandschap, waarbij de Tankenberg, Kuipersberg en Apenberg letterlijk en figuurlijk de hoogtepunten zijn. De zogenaamde Hel van het Oosten mag hier overigens ook toe gerekend worden: een met klinkers geplaveid weggedeelte dat synoniem is aan de beroemde Hel van het Noorden in de klassieker Parijs-Roubaix. De finish van de Ronde van Overijssel ligt in Rijssen en is dus direct in de omgeving van Vakantiepark Mölke te vinden!

Diverse winnaars van de Ronde van Overijssel werden overigens later als profwielrenner ook bekend (bijvoorbeeld Michel Stolker, Bas Maliepaard, Jan Janssen, Gerben Karstens en Tristan Hoffman), dus misschien ziet u de toekomstige Tour de France-winnaar wel voorbijkomen.

Ronde van Twente

Zo’n twee maanden na de Ronde van Overijssel rijdt de toekomst van het Nederlandse wielrennen de Ronde van Twente. Deze wedstrijd voor Nieuwelingen en Junioren wordt sinds 2014 gereden en is hard op weg om een klassieker in het wielrennen voor deze groep te worden! De start- en finish zijn in Enter, waar ook een criterium wordt verreden.

NK Wielrennen Ootmarsum

Het Nederlands Kampioenschap wielrennen vindt jaarlijks plaats in het weekeinde vóór de start van de Tour de France en kent een sterk deelnemersveld. Winnaars van de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld Johnny Hoogerland, Niki Terpstra, Michael Boogerd, Leon van Bon en Erik Dekker. Het parcours bestaat uit een kleinere omloop die een groot aantal keer moet worden afgelegd, waarbij het aantal hangt van de categorie afhangt. Het NK Wielrennen heeft al diverse keren in Ootmarsum plaatsgevonden en Ootmarsum is dus een bekend parcours geworden. Het parcours van Ootmarsum is bijzonder. Het is 13,5 kilometer lang en vlak is het nergens, ondanks dat het wel zo lijkt. De wegen stijgen constant namelijk zo’n 3 tot 6%. Bij iedere ronde is er bovendien een doorkomst over de eeuwenoude klinkers in het centrum van Ootmarsum, wat er tezamen voor zorgt dat Ootmarsum een uitdagend en spectaculair parcours biedt.

 

Combineer het wielrennen in Twente met een verblijf bij Vakantiepark Mölke