Mölke

Paasvuren Overijssel

Paasvuren

In het noorden en oosten van Nederland en dus ook in Overijssel, worden met Pasen traditiegetrouw paasvuren in de dorpen en steden ontstoken. Nadat er in de weken en maanden voor Pasen door bedrijven, stichtingen en inwoners hout verzameld en ingezameld is en op een grote berg is gegooid, wordt deze berg op 1e of 2e paasdag in brand gestoken. Rondom de paasvuren worden liederen gezongen en is het een gezellig samenkomen, soms met eet- en drinkkraampjes eromheen. Kinderen vermaken zich opperbest tijdens deze spannende traditie en dikwijls wordt door de volwassenen tijdens of na afloop van het branden van het paasvuur een café, feesttent of verzamelplek in de buurt bezocht voor een hapje en een drankje.

Twee van de bekendste Paasvuren in Overijssel zijn die van Espelo en Denekamp. Het paasvuur in Espelo is vooral bekend vanwege zijn grootte; met een hoogte van ruim 45 meter en een omtrek van 160 meter was het in 2012 het grootste paasvuur ter wereld. Destijds werd het bezocht door ongeveer 10.000 bezoekers en de grootte is ieder jaar een kenmerk van dit paasvuur.

Het paasvuur in Denekamp is ook bekend, maar niet zozeer vanwege zijn grootte. Hier speelt de traditie van het ‘Paasstaakslepen’ een grote rol. Hierbij wordt onder het toeziend oog van vele bezoekers een boom omgehakt die door de kasteeleigenaar van Huis Singraven is goedgekeurd. Vervolgens wordt deze boom van alle takken en bladeren ontdaan en wordt deze paasstaak over de grote weg naar de plek van het paasvuur gesleept. In een grote stoet van zingende mensen komt de paasttaak vervolgens op de plek van het paasvuur aan, waarna de paasstaak met enkele ladders en vooral veel mankracht rechtopgezet wordt. Er wordt een ton gevuld met teer en aan het topje van de staak bevestigd, waarna tot slot het spektakel van het verkopen van de staak en de ton begint. Dit alles wordt gedaan door Judas en Iscaroth, die een compleet rollenspel spelen gedurende het folkloristische paasstaakslepen. Wanneer de boom uiteindelijk verkocht is, wordt het vuur aangestoken en is er de gehele avond veel gezelligheid rondom het paasvuur te beleven.