Mölke
Topevenementen in Overijssel

Topevenementen in Overijssel

Top evenementen in Overijssel

Vakantiepark Mölke ligt in Zuna, dichtbij Rijssen, in de provincie Overijssel. Deze prachtige provincie staat bekend om haar natuur, haar gastvriendelijkheid, haar charmante dorpjes en interessante steden, haar kunst en cultuur en natuurlijk haar prachtige wandel- en fietstroutes, dwars door de meest bijzondere natuurgebieden en Nationale Parken.

Maar…in Overijssel is meer te doen! Een voorbeeld hiervan zijn de vele bijzondere evenementen die in de provincie plaatsvinden. Zo heeft ieder dorp in de zomer wel haar eigen zomerfeest, maar ook seizoensgebonden, sportgerelateerde en grote nationale evenementen worden volop georganiseerd in de provincie.

Komt u op vakantie naar Vakantiepark Mölke, dan is het bezoeken van één of meerdere topevenementen die er op dat moment plaatsvinden zeker de moeite waard. Hieronder vindt u een lijst van de meest bijzondere, leuke, spannende en gezelligste evenementen die er gedurende het jaar plaatsvinden in Overijssel. Zoek uit welk evenement er tijdens uw vakantie georganiseerd wordt of boek een overnachting op Vakantiepark Mölke tijdens het evenement dat uw aandacht heeft getrokken!

 

 
Enschede Marathon

April

Enschede Marathon

De Enschede Marathon is een marathon waar zowel internationale toplopers als recreatieve deelnemers in meelopen. De marathon werd voor het eerst georganiseerd in 1947 en is daarmee de oudste marathon van Nederland. Waar destijds ‘slechts’ 51 deelnemers aan de start verschenen, zijn dit er tegenwoordig rond de 10.000. Hiermee is de Enschede Marathon niet alleen de oudste van Nederland, maar is het ook het grootste ééndaagse sportevenement van Overijssel. Naast de marathon, kunnen de deelnemers ook de halve marathon en de 10 of 5 kilometer lopen. Sportief gezien is er dus een ruim aanbod, maar dit is ook het geval wat betreft het randprogramma. Rondom het parcours worden vele activiteiten georganiseerd. Zo is er bijvoorbeeld een kidsdorp te vinden, wordt er een Runnersbeurs georganiseerd en natuurlijk zijn de vele horeca-gelegenheden in het centrum van Enschede geopend. Hier kan men genieten van een hapje en een drankje en natuurlijk van opzwepende muziek.

 
 
 
Carnaval in Oldenzaal

Februari

Carnaval in Oldenzaal

Carnaval is vooral bekend in en vanuit Brabant, maar in Overijssel wordt carnaval ook volop gevierd. Carnaval komt hier nog echt voort uit de traditie, maar staat natuurlijk vooral bekend vanwege de optochten en het grote feest eromheen. In Overijssel vinden een kleine 70 optochten plaats, waarvan De Grote Twentse Carnavalsoptocht in Oldenzaal de grootste en bekendste is. Maar liefst 2 uur lang trekken vele tientallen carnavalswagen, loopgroepen en individuele deelnemers aan het toegestroomde publiek voorbij. 11 verenigingen doen mee, met soms in totaal wel meer dan 100 deelnemers per vereniging. Net als in andere dorpen en steden in Twente met een carnavalsoptocht, worden veel wagens voorzien van een Twentse spreuk en ook de individuele ‘zotten’ hebben hun thema vaak op zo’n spreuk gebaseerd. Naast de wagens en de individuele lopers, zijn er vele muziekgroepen die de optocht van gezelligheid voorzien. Natuurlijk staan overal langs het parcours drankwagens en wanneer de optocht zijn einde heeft genaderd, gaat het feest volop door in één van de vele cafés op de Grote Markt, in de diverse feesttenten of gewoon op straat!

 
 
Bevrijdingsfestival Zwolle

Mei

Bevrijdingsfestival Zwolle

Het Bevrijdingsfestival dat elk jaar in het Wezenlandenpark in Zwolle wordt gehouden ter gelegenheid van Bevrijdingsdag, is één van de 12 landelijke Bevrijdingsfestivals. Het Bevrijdingsfestival in Zwolle is het Overijssels Bevrijdingsfestival, aangezien Zwolle de hoofdstad van Overijssel is. Het festival is één van de meest populaire van het land en brengt de vrijheid die we in Nederland kennen elk jaar op een speelse manier onder de aandacht. Hierbij gaat vooral veel aandacht naar muziek en andere culturele activiteiten uit, maar er zijn ook een theater, wereldpaviljoen en festivalboulevard op het terrein te vinden. Vaak wordt er middels een actueel thema een extra invulling aan de vrijheidsgedachte gegeven en staan de grootste Nederlandse artiesten van dat moment op de diverse podia.

 
 
 
Ribs & Blues Raalte

Mei

Ribs & Blues Raalte

Tijdens Pinksteren wordt in Raalte het grootste gratis festival voor blues, bluesrock en rootsmuziek van de Benelux georganiseerd: Ribs & Blues. 50.000 bezoekers genieten van twee podia met gedurende 3 dagen ruim 25 live-optredens uit binnen- en buitenland. Rondom de podia hangt een geweldig ontspannen sfeer, maar ook het randprogramma is uiterst gezellig, inspirerend en gevarieerd, met bijvoorbeeld de Spareribs Experience, de Kids Corner en Adventureland. Ribs ’n Blues is voor elke muziekliefhebber en festivalganger een genot, voor zowel jong en oud als het hele gezin.

 
 
FBK Games

Juni

FBK Games

De FKB Games zijn onderdeel van de IAAF World Challenge, een wedstrijdserie met topwedstrijden in wereldsteden als Rio de Janeiro, Madrid en Berlijn en dus ook in Hengelo en is een internationaal topatletiekevenement in Nederland. Het evenement is genaamd naar Fanny Blankers-Koen, die met 4 gouden medailles tijdens de Olympische Spelen van 1948 de succesvolste Nederlandse atlete ooit is. Het hoofdprogramma wordt gevormd door atleten van internationaal niveau. Topatleten vanuit alle windhoeken lopen mee en het feit dat er al 4 wereldrecords in Hengelo zijn gelopen, zegt genoeg over de kwaliteit van het deelnemersveld. Naast dit topsportklimaat, is er rondom dit evenement natuurlijk ook een uitgebreid randprogramma. Zo wordt de Dubbele Mijl van Hengelo georganiseerd, wordt er een Kidsrun gehouden en worden er bedrijvenclinics georganiseerd. De FBK Games worden gehouden in het FBK Stadion. Het FBK-Stadion is net als het evenement zelf vernoemd naar de beste Nederlandse atlete die Nederland ooit heeft gehad, Fanny Blankers-Koen. Het FBK Stadion is al sinds 1981 in gebruik, in in 2005 compleet vernieuwd en biedt plaats aan 15.000 toeschouwers.

 
 
 
Douwpop

Mei

Douwpop

Dauwpop is een populair popfestival dat sinds 1995 wordt in Hellendoorn wordt georganiseerd op Hemelvaartsdag. Tijdens Dauwpop wordt er een breed muzikaal programma aangeboden, van theater tot hiphop en van hiphop tot metal. Hier festival trekt jaarlijks meer dan 10.000 bezoekers en vele bekende artiesten sieren de line-up.

 
 
 
Almelose Ruiterdagen

Juni

Almelose Ruiterdagen

De Almelose Ruiterdagen is een paardensportevenement met een gevarieerd randprogramma voor jong en oud. Traditioneel wordt op vrijdagavond het Ruiterbal gehouden met een geweldige showband en voor de kinderen is er op zaterdagavond een spetterende feestavond. Het wedstrijdprogramma bestaat uit een pony- en een paardenconcours.  Spectaculair is het ook slotonderdeel op zondag: de Trial Jumping. In dit landelijk gezien zware parcours nemen springruiters het tegen elkaar op en wordt het uiterste wordt van paard en ruiter gevraagd.

 
 
Triathlon Holten

Juni

Triathlon Holten

Aan de Triathlon Holten wordt door zowel professionele atleten uit de internationale top als recreatieve deelnemers deelgenomen. Zij zwemmen, fietsen en lopen door Holten en haar prachtige omgeving en worden aangemoedigd door de vele bezoekers langs het parcours. Naast het sportieve karakter, zijn ook de activiteiten rondom het evenement zeer de moeite waard om te bezoeken. De Triathlon van Holten wordt vanzelfsprekend in het gezellige centrum van Holten georganiseerd, maar het parcours loopt ook daarbuiten. De deelnemers van de Triathlon Holten zwemmen in de Domelaar, fietsen op en rond de Holterberg en lopen door het sfeervolle centrum van het toeristische dorp. Het parcours is dus prachtig gelegen, waardoor de deelnemers onderweg zeker zullen genieten, terwijl bezoekers een werkelijk prachtig plekje langs het parcours uit kunnen kiezen!

 
 
 
CSI Twente

Juni

CSI Twente

Springsport op wereldniveau in Twente. Dit is geen droom, maar werkelijkheid tijdens de CSI in Geesteren. Een prachtig paardensportevenement, met de allerbeste ruiters en springpaarden uit de internationale topklasse bij elkaar. Het CSI in Geesteren kan met recht een klassieker worden genoemd. Al sinds 1975 heeft het topsportevenement een internationale status en sindsdien hebben vele grote namen het deelnemersveld van deze springconcours opgesierd. De Grote Prijs van Twente, het meest roemruchte onderdeel van CSI Twente, kent vele roemruchte winnaars. Namen als Jos Lansink met Libero H., Thomas Fuchs met Dollar Girl en Hugo Simon met Gladstone zijn slechts enkele voorbeelden van bekende combinaties die zich tot trotse winnaar hebben mogen kronen. Naast absolute topsport, is er natuurlijk ook ruimte voor amusement vóór, tijdens en na ‘De Klassieker’. Zo wordt er bijvoorbeeld elke avond een feestavond georganiseerd in het zogenaamde ‘Strodorp’, is er een promenade gerealiseerd en is breedtesport ook ruim vertegenwoordigd.

 
 
Deventer Op Stelten

Juli

Deventer op Stelten

Door de specifieke vorm en artistieke kwaliteit is Deventer Op Stelten uitgegroeid tot toonaangevend festival voor internationaal buitentheater. Het programmeren van voorstellingen op hoog niveau, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin, maakt het festival onderscheidend ten opzichte van andere festivals in binnen- en buitenland. In en rondom de historische binnenstad van Deventer zullen er ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen op het gebied van buitentheater te zien zijn. De toegang is over het algemeen gratis, slechts voor enkele voorstellingen zullen tickets nodig zijn.

 
 
Vele verschillende zomerfeesten

Verschillende data

Vele verschillende zomerfeesten

Gedurende de zomer worden er in bijna elk gehucht, dorp en stad in Overijssel uiterst gezellige zomerfeesten gehouden. Elke plaats heeft een feest in haar eigen stijl en grootte, van kleine braderie tot groot en gevarieerd festival. Bekende zomerfeesten zijn Stoppelhaene in Raalte, het Twentse Lente Festival in Almelo, de WieZo in Wierden en de vele ‘Nachten van …’ in diverse plaatsen.  De hele zomer staat bol van activiteiten en evenementen en een complete verzameling van zomer- en dorpsfeesten is te vinden op OverUIT. In de zomer hoeft u zich dus geen moment te vervelen in de gezellige plaatsen in Overijssel, waar de Overijsselse gastvrijheid in al zijn hevigheid duidelijk zal worden.

 
 
 
Profronde Almelo

Augustus

Profronde Almelo

Net na afloop van de wereldberoemde Tour de France kunnen elk jaar duizenden toeschouwers genieten van de Profronde van Almelo, met elk jaar wel enkele of meerdere bekende professionele wielrenners en een deelnemersveld dat verder gevuld is met de grootste talenten van de wielersport. Tijdens de Reclamekaravaan voorafgaand aan het wielerprogramma en de wielerwedstrijd door het centrum van Almelo staan de toeschouwers vol spanning aan de rand van het parcours, terwijl na de wedstrijd de pleinen en cafés volstromen met bezoekers die het sportieve festijn met veel gezelligheid voortzetten. Op de pleinen vinden diverse optredens plaats en in de gezellige cafe’s op het Amaliaplein gaat het feest na afloop tot in de late uurtjes door!

 
 
 
Strongmanrun

September

Strongmanrun

De spectaculaire Fisherman’s Friend StrongmanRun Hellendoorn is één van de grootste ‘obstacleruns’ in Nederland.  Het parcours gaat dwars door bossen, over fikse heuvels, door weilanden, over de Hellendoornse Berg en de Sallandse Heuvelrug. Door vette modder en meerdere keren door de rivier de Regge. Over de klinkers van de Hellendoornse steegjes en door de hoofdstraat van Nijverdal. Met massaal publiek langs het parcours en een super gezellige feeststemming! Niet alleen meedoen is leuk, kijken naar de deelnemers en genieten van het randgebeuren is een feestje op zich!

 
 
 
Hellendoorn Rally

September

Hellendoorn Rally

Hellendoorn en omgeving staan elk jaar 2 dagen in het teken van de geur van verbrand rubber en het geluid van knetterende uitlaten. Hier wordt namelijk elk jaar de Hellendoorn Rally gereden, een spectaculaire autowedstrijd op de openbare weg. Met meer dan 60 deelnemers, zestien proeves en tienduizenden bezoekers is de Unica Schutte ICT Hellendoorn Rally is de grootste rally van Nederland en een spectaculair evenement om te bezoeken.

 
 
Dickens Festijn

December

Dickens Festijn

Tijdens het Dickens Festijn in Deventer betreedt u een wereld van 150 jaar terug. Een wereld zoals Charles Dickens deze heeft beleefd. In straten en pleinen komt u vele personages uit de Dickens-verhalen tegen, zoals David Copperfield, de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek. Wandelend door de in Dickensstijl omgetoverde straten ontmoet u Scrooge de onvriendelijke gierigaard, de bende van Fagin, bedelaars, kwakzalvers, een begrafenisstoet, een heuse veldwachter, vrouwen die demonstreren voor stemrecht, dames van lichte zeden, repende en knikkerende kinderen, een schoorsteenveger, een schoenenpoetser, een schoolklasje en nog veel meer. De geur van punch, huizenhoge kerstbomen en prachtig gerestaureerde panden vormen het decor en de muzikale Dickensfeer die door de verschillende koren en muziekgezelschappen gerealiseerd wordt, maakt dit bijzondere evenement helemaal af.