Holidaypark Mölke
Weekendje Mountainbiken in Twente

Weekendje Mountainbiken in Twente

Weekendje Mountainbiken in Twente

Wil je een avontuurlijk weekendje weg en houdt je ervan om op een mountainbike een prachtige omgeving te leren kennen? Kom dan naar Vakantiepark Mölke op de grens van Twente en Salland! Niet alleen ligt hier Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug met haar uitdagende ‘bergen’, dichte bossen en uitgestrekte heidevelden, maar ook zijn hier diverse MTB-routes al compleet gemarkeerd en is er een compleet MTB-netwerk te vinden.

In Twente en Salland zijn verschillende soorten mountainbikeroutes te fietsen. Van recreatieve routes over verharde paden door een charmant landschap, tot uitdagende MTB-routes met hoogteverschillen, over onverharde paden en vol klimmetjes, afdalingen en draaien.

Kamperen of huren

Vakantiepark Mölke ligt op de grens van Twente en Salland en aan de voet van De Sallandse Heuvelrug. Ons vakantiepark is hiermee een ideale uitvalsbasis voor een mountainbikeweekend. U kunt na een inspannende mountainbiketocht heerlijk bijkomen op de camping. Of kies voor wat meer luxe en huur een comfortabele accommodatie! Vakantiepark Mölke organiseert zelfs haar eigen mountainbike-evenement, in samenwerking met vrijetijdsnavigatie-expert Waypoint.

 
Mountainbiken Sallandse Heuvelrug

Mountainbiken op de

Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een natuurgebied dat tussen Hellendoorn en Holten gelegen is. Het is ruim 5.000 hectare groot en wordt vooral gekenmerkt door heide- en bosgebied, flinke hoogteverschillen en fraaie uitzichten. Diverse naald- en loofbossen, landbouwgrondjes en kleine zandverstuivingen kenmerken het gebied en ‘bergen’ als de Holterberg, de Noetselerberg en de Koningsbelt zijn echte kuitenbijters met veel uitdaging. Op de Sallandse Heuvelrug zijn twee gemarkeerde MTB-routes te vinden: Ă©Ă©n recreatieve route en een nieuwe, meer uitdagende MTB-route.

MTB-route Holten

De recreatieve route is een route van ongeveer 30 kilometer lang en begint bij de spoorwegovergang naast het NS-station in Holten. Deze mountainbikeroute is gemarkeerd met blauwe paaltjes en voert door het zuidelijke gedeelte van de Sallandse Heuvelrug. Omdat dit gedeelte Nationaal Park is, kunnen het landschap met haar planten en dieren beschermt worden. Hierdoor voert een groot deel van deze route over wat bredere verharde en onverharde paden met op enkele plekken mooie beklimmingen en afdalingen. Het hoogteverschil van de blauwe route is 185 meter.

MTB-route Rijssen

Naast de recreatieve blauwe route, is er in het voorjaar van 2015 een geheel nieuwe uitdagende MTB-route aangelegd. De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Deze route van circa 20 kilometer lang voert door het Hollands Schwarzwald en is een pittig parcours met veel klimmetjes, keren, klauteren, draaien en afdalen. Vooral de diverse ravijntjes zijn een echte uitdaging! De Rijssense MTB-routes stond na de officiĂ«le opening door Bart Brentjens binnen no-time op nummer Ă©Ă©n in de ‘Route Top 10â€Č van de website www.mtbroutes.nl. Het Rijssense parcours is daarmee al uitgeroepen tot de beste mtb-route van Nederland. De route kan opgepakt worden bij Sporthal De Koerbelt aan de Arend Baanstraat 102 in Rijssen.

Zowel de blauwe als de groene route zijn met diverse verbindingsroutes aaneengesloten op het mountainbikenetwerk Salland en Twente.

 
 
Moutainbiken Twente

Mountainbiken in

Twente

In Twente ligt een netwerk van mountainbikeroutes van in totaal ongeveer 700 kilometer lang. Er zijn diverse losse mountainbikeroutes te vinden, die allemaal op een mooie en handige manier met elkaar verbonden zijn. Kenmerk van de vele ATB-routes in Twente is het goede onderhoud aan de routes, want het mountainbiken ontzettend prettig maakt. Mountainbikeroutes in Twente zijn bijvoorbeeld te vinden rondom de volgende plaatsen en voeren door een groene streek met veel cultureel erfgoed, mooie bossen, charmante landweggetjes en prachtige flora en fauna:

 • Losser
 • Oldenzaal
 • Delden
 • Enschede Centrum
 • Enschede Zuid
 • Enschede Noord
 • Haaksbergen
 • Hellendoorn
 • Holten
 • Wierden
 • Vasse
 
 
Mountainbiken in Salland

Mountainbiken in

Salland

Salland heeft verschillende soorten mountainbikeroutes, van technische en uitdagende parcours door bossen en over zandheuvels tot vlakke routes door het afwisselende en charmante landschap die fanatieke ATB’ers even in staat stellen om uit te rusten. Net als in Twente, ligt er in Salland een goed onderhouden ATB-netwerk dat uit diverse losse routes bestaat die via verbindingsroutes met elkaar verbonden zijn. Via deze verbindingsroutes staan ze overigens ook weer in verbinding met ATB-routes op de Veluwe en in de Achterhoek.

Mountainbikeroutes in Salland:

 • Wechelerveld route (4 km)

  De langste single track route van Nederland, een bijna 5 km lang technisch parcours over een oud exercitieterrein en een voormalige stortplaats.

 • Oostermaet route (30 km)

  Via zandwegen en oude enken door het oudste bosgebied van deze omgeving met uitdagende stukken single-tracks.

 • IJsselland route (30 km)

  Veel single-track door de bossen en de landgoederen rondom Deventer.

 • Salland route (34 km)

  Dwars door het hart van Salland met het prachtige coulissenlandschap en langs het Overijssels kanaal. Via verbindingsroutes worden deze routes verbonden met de MTB-routes op de Sallandse Heuvelrug, de Veluwe en de Achterhoek.