Holidaypark Mölke
Wat te doen in Overijssel

Wat is er te doen in Overijssel?

Wat is er te doen in Overijssel?

Of je nou je vakantie viert, op bezoek bent bij je familie, een vriendenuitje of familiedag wil plannen of gewoon voor het eerst hoort van Overijssel (Wij mogen toch hopen van niet, dat je nog nooit van onze mooie provincie hebt gehoord🤔) . Je bent hier, omdat je wilt weten:
Wat is er te doen in Overijssel? Speciaal voor jou hebben we een mooi overzicht gemaakt!

 

Steden in Overijssel

Overijssel heeft veel te bieden, zo heeft Overijssel heel veel mooie steden en een aantal bijzondere musea die je zeker moet hebben gezien! Wat is er te doen in Overijssel? Hieronder een lijst met bezienswaardigheden:

Hanzesteden – De Hanzesteden, handelssteden die zijn ontstaan aan de IJssel rivier. Waarschijnlijk ken je de bekende steden Zwolle, Harderwijk, Zutphen en Deventer 🏙️ Maar wist je dat er in totaal 9 hanzesteden zijn? Zo heb je nog Hasselt, Hattem, Kampen, Elburg en Doesburg. Deze steden hebben allemaal elementen van het vroegere handelsnetwerk en een eigen geschiedenis. Zeker het bezoeken waard!

Giethoorn – Giethoorn staat bekend als het Venetië van het noorden 🛶 Dit prachtige dorp heeft veel veeneilandjes, grachten en prachtige eetgelegenheden aan het water. Wanneer je in Overijssel bent geweest moet je echt deze plek hebben bezocht.

Twentse Steden – De steden Almelo, Hengelo en Enschede zeggen je misschien wat, maar verder? Deze drie steden zijn een van de bekendere steden in Twente, maar er zijn er nog veel meer! Twente heeft een prachtig landschap en zeer gemoedelijke cultuur. Bezoek de steden en kom achter de historie van Twente 🔎

 

Musea in Overijssel

Rijksmuseum Twenthe – Rijksmuseum Twenthe ligt in Enschede en heeft een prachtige collectie kunst van onder andere Jan Steen en een collectie van middeleeuwse en moderne voorwerpen. Ook ontdek je hier de geschiedenis van Twente!

Museum de Fundatie – Museum de fundatie, gelegen in Zwolle biedt een prachtige wisselende collectie van kunst en historische objecten. Bijzonder aan dit gebouw is dat het in de 19e eeuw is ontworpen, en dat het een voormalig justitieel paleis was!

Kasteel het Nijenhuis – Dit prachtige kasteel gelegen tussen Heino en Wijhe is een van de best bewaard gebleven havenzaten. Dit kasteel is onderdeel van Museum de Fundatie en biedt een tentoonstelling van kunst, een prachtige beeldentuin en rijke historie van het kasteel.

Twickel – Landgoed Twickel, gelegen in Delden is een prachtig landgoed waar je in kunt wandelen en het kasteel Twickel kunt bezoeken. Hier krijg je een rondleiding door het kasteel en kun je zelfs kasteelconcerten bewonderen. Ook heeft Twickel een van de mooiste tuinen van Nederland. Een echte aanrader!

 

Natuur, fietsen en wandelen

in Overijssel

Overijssel heeft prachtige natuurgebieden om te wandelen, te fietsen of gewoon om te bezichtigen! Een aantal moet je echt gezien hebben wanneer je in Overijssel bent geweest:

Nationaalpark Sallandse Heuvelrug – Een van de bekendere nationaalparken in Nederland is de Sallandse Heuvelrug. Dit natuurgebied bevindt zich tussen Nijverdal, Holten, Rijssen en Haarle. Hier vind je prachtige wandelroutes en fietsroutes dankzij de mooie heidevelden. In het gebied vind je ook de Korhoen: een met uitsterven bedreigde vogel die alleen nog te vinden is in dit gebied.

Nationaalpark Weeribben – Wieden – Dit prachtige natuurgbied bij Emmeloordis meer dan 10.000 hectare groot en is daarmee het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het gebied is een  labyrint van plassen, meren, slootjes, , uitgestrekte rietpercelen en bloemrijke hooilanden. Hier vind je rust, unieke planten- en diersoorten en kun je heerlijk wandelen.

Buursezand – Dit natuurmomument is een van de mooiste plekken voor liefhebbers van wandelen. Het gebied is geen zandvlakte, zoals je zou verwachten van de naam, maar een prachtige afwisseling van heide, stukjes bos, zandheuveltjes en kleine akkers.

 

Pretparken en familieactiviteiten

in Overijssel

Een dagje uit naar een pretpark, speeltuin of ander geschikte locatie met je kinderen? De mooiste plekjes hebben wij voor je opgesomd:

Avonturenpark Hellendoorn – Het park ligt in Hellendoorn en biedt ruim 30 attracties voor jong en oud. Avonturenpark is een van de meest bezochte en bekendste pretparken van Overijssel.

Attractiepark Slagharen – Vroeger ook bekend als Ponypark Slagharen. Slagharen ligt bij Hardenberg en ook dit park heeft ruim 30 attracties. Recentelijk hebben ze de eerste achtbaan met 3 lanceerstations toegevoegd aan hun attracties! De Goldrush!

Attractiepark de Waarbeek – Al 95 jaar bezorgt Attractiepark de Waarbeek in Hengelo kinderen een leuke dag met ruim 30 attracties.

Klimbos Avatarz – Avatarz gelegen in Deurningen is genomineerd voor leukste uitstapje 2020 in Overijssel door de ANWB. Het klimbo biedt 6 verschillende parcours op hoogtes tot wel 12 meter! Daarnaast is er voor de kleintjes ook een kidz parcour! Een heerlijk dagje klimmen voor een actief dagje!

Showbowlen – In Zuna (bij Rijssen en Nijverdal) kun je op een wel heel bijzondere manier bowlen. De bowlingbanen zijn voorzien van LED showlichten, waarmee bowlen niet alleen spannend, maar ook feestelijk wordt! Geniet van muziek en een drankje die je kunt bestellen aan de bar naast de bowlingbaan.

Outdoor Challenge Park – Outdoor Challengepark in Oldenzaal is voor de outdoor liefhebbers “the place to be”. Je kunt hier watersporten, klimmen, survivalen, bootcampen, en nog veel meer.

Varen over de Regge – Is het mooi weer? Bekijk dan eens de mogelijkheden van varen over de Regge. Deze rivier gelegen bij Rijssen biedt fantastische uitzichten en geeft je de mogelijkheid om heerlijk ontspannen terwijl je samen met vrienden, familie, collega’s of kennissen in een fluisterbootje vaart. Deze stille bootjes gaan tot 8km per uur. Ook is het mogelijk om grotere sloepen met schippier of kano’s te huren!

Kinderboerderij Dondertman – Deze kinderboerderij in Holten is voor de kleinere kinderen geschikt. Met veel soorten dieren en activiteiten zoals een leerzaam doolhof maakt dit een heerlijk rustig dagje uit voor jonge gezinnen!

 

Wat is er te doen in Overijssel?

We hopen dat je zo een beetje een idee hebt wat je kunt doen in Overijssel. Natuurlijk zijn er nog veel meer uitjes, steden en natuurgebieden in Overijssel. Niet gevonden wat je zocht? Vraag ons gerust voor meer tips of kijk zelf even op de website van Visit Oost. Zij hebben ook nog een aantal tips voor je!