Mölke
Wat is een chalet

Wat is een chalet

  • 5-sterren vakantiepark
  • Gelegen aan het riviertje de Regge
  • Overdekt zwembad en binnenspeeltuin

Wat is een chalet?

Chalet is een veel gehoord woord tegenwoordig maar wat is een chalet? Een chalet is een (tijdelijke) vakantiewoning die door de meeste mensen wordt gebruikt in de zomer. Echter de meeste chalets zijn ook gewoon te gebruiken in de winter omdat ze verwarmd zijn.

Geschiedenis van de chalet

Het woord chalet kent zijn ontstaan vanuit het woord Chahelet en duidt aan dat iets een herdershuisje is. Het is een woord dat uit het Arpitaans komt, deze taal wordt in het westen van de Alpen gesproken. Chahelet komt weer voort uit het Latijnse woord Calittum dat uit Cala is ontstaan, Cala betekent letterlijk onderdak.

Van oorsprong is een chalet een houten huis die in de Alpenlanden te vinden is. Deze huisjes waren vrijstaande bouwwerken bestaande uit zwaar hout ter isolatie en een overhangende dakrand. Later werden deze huisjes gebruikt voor gezinnen en werd het alleen nog gebruikt in de zomer omdat het in de winter te koud was om daar te zijn. Herders brachten hun gezin en dieren naar de bergen om daar het melk van hun vee te gebruiken om kaas en boter van te maken.

Met de komst van de eerste toeristen, wat rijke Europese mensen waren, werd de chalet overgenomen tot een bouwstijl voor villa’s, boerderijen en openbare gebouwen. Deze stijl bestond vooral uit de kenmerkende overstekende dakranden en houten ornamenten langs de gevels. Echter werden de bouwwerken wel van baksteen gebouwd.

 

Tegenwoordige chalets

Vandaag de dag heeft een chalet nog maar weinig tot niets te maken met het Alpen huisje zoals je ze terug in de tijd vond. Chalet staat tegenwoordig voor een villa of vakantiewoning en wordt door de meeste mensen gebruikt als tijdelijke woning, vooral in de zomer.

Een chalet is nu overal te vinden en dus niet alleen nog maar te zien in de Alpen. Het zijn degelijke huisjes die vaak op vakantieparken staan en tijdelijk onderdak geven aan mensen of worden gebruikt om op vakantie te gaan. De huisjes zijn vaak luxe verblijfplaatsen waar men kan verblijven ongeacht het weer. Ook wij bieden op onze 5-sterren ANWB Topcamping verschillende chalets aan.

Onze chalets uitgelicht:

Verschil tussen stacaravan en chalet

Als mensen denken aan het verschil tussen een chalet en een stacaravan dan denken ze als eerste aan dat een stacaravan op wieltjes staat en een chalet niet. Echter is een chalet ook beter geïsoleerd zodat er niet alleen in de zomer in verbleven kan worden maar ook in de winter. Ook is het klimaat binnen in een chalet beter te regelen dan in een stacaravan.

Bekijk ook:

🏠 Wat is een Chalet?

Een chalet is een (tijdelijke) vakantiewoning die door de meeste mensen wordt gebruikt in de zomer. Echter de meeste chalets zijn ook gewoon te gebruiken in de winter omdat ze verwarmd zijn.

❓Waar kan ik een chalet huren?

Bij vakantiepark Mölke hebben we meerdere types chalets. Tot wel 6 personen! Ook hebben we een aangepast Reggechalet. Wil je bij ons een chalet huren? Bekijk dan de prijzen en beschikbaarheid.

❓Wanneer kan ik een chalet huren?

Dit variëert per vakantiepark. Bij Vakantiepark Mölke kun je het hele jaar door een chalet huren!

💲 Wat kost een chalet huren?

Een mooie, luxe chalet huren hoeft niet duur te zijn! Afhankelijk van je wensen kun je al een chalet voor 4 personen huren vanaf ongeveer €115 per nacht!